Augustus 2005

Zaterdag 27 augustus: Mijn eerste LP:

Mijn eerste LP Het exacte jaartal ben ik kwijt, maar het moet ergens halverwege de jaren '70 zijn geweest dat ik genoeg centjes gespaard had om mijn eerste LP te kopen. Ik was al in het bezit van een LP van Rob de Nijs (woonde immers bij ons om de hoek) en van Mouth & MacNeal, maar die beide platen had ik gekregen. Ik ging nu dus voor het eerst met mijn eigen geld een LP kopen. Uiteraard had ik geen idee wat ik moest kopen, want wat weet een zesjarige (misschien was ik al zeven, veel ouder kan ik niet geweest zijn) nou van muziek? In Amersfoort wist ik mijn moeder over te halen om naar een platenzaak te gaan. Daar keek ik mijn ogen uit met al die prachtige platenhoezen in de winkel.

Mijn oog viel uiteindelijk op een LP waar op de hoes een mannetje op de maan stond, maar mijn moeder wist op moederlijke wijze mij de richting van The Beatles op te duwen (waarschijnlijk de enige "hippe" band die ze kende) en zo liep ik even later vol trots met een verzamel LP van The Beatles door het centrum van Amersfoort. De LP heb ik jarenlang grijsgedraaid. De LP van Rob de Nijs is aan het begin van mijn puberteit gesneuveld wegens "dit past echt niet meer in mijn platencollectie" en ook de LP van Mouth & MacNeal is van de aardbodem verdwenen. Mijn eerste echte LP heb ik toen ik op kamers ging wonen aan mijn moeder gegeven en moet nog ergens op zolder van mijn ouderlijk huis liggen. Blijft nog over de niet gekochte LP met de mannetje op de maan-hoes. Ik meende mij lange tijd te herinneren dat het een LP van The Tubes was, maar na hun discografie gecheckt te hebben kwam ik geen enkele hoes tegen dat ook maar in de verste verte in de buurt kwam van een mannetje op de maan. Hoe kom ik er ooit achter welke LP dit nou was? Ik heb er nog net geen slapeloze nachten van. Een ding is zeker, zodra ik de hoes zie zal ik het zeker herkennen als mijn eerste niet-gekochte LP.

Unrated
Reageer | Trackback (0)Maandag 22 augustus: R.I.P. Bob Moog:

Nog een overlijdensbericht. De naam Bob Moog kende ik gelukkig wel. Hij was namelijk de uitvinder van de synthesiser. Sinds kort ook als action figure verkrijgbaar.

Unrated
Reageer | Trackback (0)Zaterdag 20 augustus: R.I.P. Madame Wong:

Wellicht een ernstig hiaat in mijn muzikale ontwikkeling, maar ik had nog nooit van haar gehoord. Wie? Madame Wong, ook wel de Godmother of Punk genoemd. En nu is ze dood. Lees er hier meer over.

Unrated
Reageer | Trackback (0)Woensdag 17 augustus: Eurosonic 2006:

Huh? Lowlands is nog niet eens begonnen en op Planet Trash wordt er al over Eurosonic geschreven. Juist ja en fuck Lowlands! Eurosonic is natuurlijk HET festival. De meeste onbekende bands per vierkante meter en ook niet onbelangrijk is het feit dat ik ieder avond in mijn eigen bed kan slapen. Ahum.

Vanwaar dan nu al over Eurosonic schrijven? Allereerst omdat de voorverkoop al begonnen is. Dat heb ik natuurlijk niet zelf verzonnen, daar werd ik fijntjes op gewezen op dit forum. Dertig euro gaat een kaart voor beide avonden kosten en je kan ze hier bestellen. Verder lijkt het erop dat er veel bandjes uit Noorwegen worden gehaald. Het hoe en waarom lees je hier.

Unrated
Reageer | Trackback (0)Maandag 15 augustus: Burning Spear @ Reggae Sundance 2005:

Gladiators @ Reggae Sundance 2005 Dankzij een Jamaicaans tijdschema arriveerde het achtkoppige gezelschap waartoe ik behoorde pas aan het eind van de middag op het festivalterrein. Daarmee hadden we meteen de helft van het programma gemist. Dat scheelt weer wat typewerk als het aankomt op het maken van een verslag. Eerste artiest die we mochten bewonderen was een prima opwarmer voor het programma wat nog moest komen. Tanya Stephens gaf met haar band een onderhoudende, maar weinig memorabel showtje. Wat meer tot de verbeelding sprak was het optreden van de Gladiators. Het enige overgebleven originele lid van deze groep, Albert Griffiths, verliet halverwege het optreden het podium en maakte op meer dan slechts symbolische wijze plaats voor zijn zoons die na deze tour de Gladiatorsfakkel definitief zullen overnemen. Toots & the Maytals maakte er daarna een mooi feest van, wat ik van afstand heb kunnen volgen. Onbetwist hoogtepunt was zoals te verwachten het optreden van Burning Spear. Winston Rodney, inmiddels 57, stond als een jonge god op het podium ondersteund door een achtkoppige band. Pure roots reggae dat tegelijkertijd zowel intens als uiterst dansbaar is. Keep The Spear Burning!

Unrated
Reageer | Trackback (0)Woensdag 10 augustus: Reggae Sundance 2005:

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Als regelrechte hater van (zomer)festivals moet ik toch bekennen dat ik mij deze zomer voor de tweede maal onder het festivalpubliek ga begeven. Neen, vrees niet, ik zal Lowlands niet bezoeken, maar wel het Reggae Sundance festival in Eindhoven. De kans om de Gladiators EN Burning Spear te zien op 1 avond heeft mij doen besluiten hierbij aanwezig te zijn. De zondag zal ik overslaan, wat jammer is want dan had ik de mogelijkheid gehad om Lee Scratch Perry te zien die aan de line up werd toegevoegd nadat ik de kaarten voor alleen zaterdag al in huis had. What else is new?

Unrated
Reageer | Trackback (0)Donderdag 4 augustus: A Change Is Gonna Come - Leela James:

A Change Is Gonna Come  - Leela James Met een titel als A Change Is Gonna Come is de verwijzing naar de soulklassieker van Sam Cooke natuurlijk overduidelijk. Overduidelijk tijdens het luisteren naar de debuutplaat van Leela James is dat zij zich niet alleen heeft laten beinvloeden door Sam Cooke maar door vrijwel alle grote souliconen uit de jaren '60 en '70. Daarmee is A Change Is Gonna Come geen retrosoulplaat geworden. De eigentijdse productie van ondermeer Kanye West en Commissioner Gordon zorgen voor een duidelijk jaren '00 nu-soulplaat zonder in de commerciele valstrik van ordinaire arrenbie te trappen. Zelf noemt Leela James het Back Porch Soul.

De plaat heeft op sommige momenten de neiging om een beetje voort te kabbelen. Wat meer up tempo soul en funk-nummers was wenselijk geweest, maar samen met een overbodige No Doubt-cover zijn dat dan ook de enige punten van kritiek, want de lichthese stem van Leela James kan mij bijzonder bekoren. A Change Is Gonna Come is een heerlijke, zinderende plaat om gezeten in de achtertuin te ondergaan. Nu alleen het zomerzonnetje nog.

Unrated
Reageer | Trackback (0)Woensdag 3 augustus: Der Neue Franz:

De cover van Franz Ferdinand's tweede plaat??? Ze weten in ieder geval heel goed hoe ze de pers moeten bespelen, want Franz Ferdinand heeft besloten de coverart van hun te verschijnen tweede plaat toch weer te veranderen. De hoes ziet er in ieder geval goed uit, maar of dit nou de definitieve versie wordt is natuurlijk zeer de vraag. Hoe de plaat gaat klinken blijft voor mij nog even de vraag (ik ben nog van de oude stempel en luister pas als een plaat echt uit is), maar de eerste berichten zijn, hoe voor de hand liggend, niet al te positief.


Unrated
Reageer | Trackback (0)


Archieven

Eat me!

XML: RSS Feed XML: Atom Feed