December 2007


Vrijdag 28 december: Top 50 van 2007:

The Hex Dispensers - The Hex Dispensers Satan's Little Pet Pig - Demon's Claws Adept - Adept

01. The Hex Dispensers - The Hex Dispensers
02. Satan's Little Pet Pig - Demon's Claws
03. Adept - Adept
04. Return To Cinder - Wooden Tit
05. Riot In The Jailhouse - Drugstop
06. Guts Of Steel - Brimstone Howl
07. Good Bad Not Evil - Black Lips
08. Dangerous Game - Mary Weiss
09. World Of Shit - Terror Visions
10. Build A Nation - Bad Brains
11. Kala - M.I.A.
12. Beyond - Dinosaur Jr
13. Get The Basics - The Situations
14. Deuteronomy - Intelligence
15. Little Amber Bottles - Blanche
16. Hissing Fauna, Are You The Destroyer? - Of Montreal
17. Grinderman - Grinderman
18. Space & Time - Miss Alex White & The Red Orchestra
19. Tight 'N' Exciting - The Hip Priests
20. La Radiolina - Manu Chao
21. Liars - Liars
22. J'aime Les Filles - Clorox Girls
23. Grass Geysers...Carbon Clouds - Enon
24. So Much To Give - Green Hornet
25. Besmirch And Destroy - The Besmirchers
26. Hellfire And... Paradise Falls - Ashtones
27. Turn The Lights Out - The Ponys
28. Blank Afval - De Straaljagers
29. The Coathangers - The Coathangers
30. Versus Life - The Suicidal Birds
31. No Communication - Antidote
32. Some Loud Thunder - Clap Your Hands Say Yeah
33. Surreal Folk Blues Gospel Trash Volume 1 - Reverend Beat-Man
34. Wild Mountain Nation - Blitzen Trapper
35. Cease To Begin - Band Of Horses
36. Wipe Your Face - The Mess Makers
37. Shake Their Hips - The Hipshakes
38. One Man Against The World - John Schooley And His One Man Band
39. King Hokum - C.W. Stoneking
40. Hope For Men - Pissed Jeans
41. Robbers & Cowards - Cold War Kids
42. Teenage Trash Insanity - The Staggers
43. Dammit, Eat Your Pudding! - Fallopian
44. Surreal Folk Blues Gospel Trash Volume 2 - Reverend Beat-Man
45. Shotters Nation - Babyshambles
46. Fuzzyard Gravebox - The Pink Fits
47. Icky Thump - The White Stripes
48. Year Zero - Nine Inch Nails
49. Psalms, Hymns & Spiritual Songs - The Stevenson Ranch Davidians
50. Eat Me, Drink Me - Marilyn Manson


3 votes
1 ReactieZaterdag 22 december: Concert Top 10 van 2007:

Het jaar 2007 viel ondermeer op doordat ik naar minder concerten ben geweest dan het jaar ervoor. Daar staat tegenover dat er dit jaar meer bands daadwerkelijk indruk wisten te maken. Vorig jaar was dat slechts voorbehouden aan Liars.

01. Band Of Horses (Vera, Groningen)
02. Adept (Vera, Groningen)
03. Das Wanderlust (Muziekschool, Groningen, Eurosonic)
04. Black Lips (Vera, Groningen)
05. Dinosaur Jr (Vera, Groningen)
06. Jay Reatard (Metropolisfestival, Rotterdam)
07. Ashtones (ORKZ Bar, Groningen)
08. Demon's Claws (Vera, Groningen)
09. Clorox Girls (Kelderbar, Vera, Groningen)
10. The Monsters (ORKZ Bar, Groningen)

2 votes
Reacties (2)Dinsdag 18 december Tien vragen voor... Gé, zanger van de Ashtones:

Laatst bezochte concert?
Vorig jaar kreeg ik de kans om enkele concerten te booken in de Rêve d'Herbert in Lille. Toen heb ik direct een van mijn helden gebookt: Mr Walter Lure. Aardige vent die een echte rawk 'n' roll show gaf. Lure was lid van The Heartbreakers waardoor nummers als Pirate Love, Born to Loose en Too Much Junkie Business ook werden gespeeld. We staan nu beiden onder contract bij hetzelfde Europese label (Nicotine Records). Een gegeven waar we erg trots op zijn.

Laatst beluisterde plaat?
Ik luister eigenlijk nooit naar 1 plaat, maar naar een hele stapel platen. Gisteren waren dat Thin Lizzy's Live And Dangerous, Turbonegro Apocalypse Dudes en Gee Strings' A Bunch of Bugs. Eergisteren heb ik naar bijna het gehele oeuvre van Mott The Hoople geluisterd. Haha...

Je favoriete plaat?
Mijn favoriete plaat aller tijden is Night of the Living Dead Boys van de Dead Boys. Vroeger dacht ik dat alles dode muziek was, maar deze plaat kan beter omschreven worden als "Zombie Music", want je kan er naar luisteren alsof de dode muziek op een of andere manier in leven blijft.

Beste concert dat je hebt gezien?
Het beste concert dat ik gezien heb ik heel wat jaren geleden. Met mijn eerste rockband speelde ik als openingsact voor een onbekende Engelse band in een Parijse club genaamd The Gibus. Het concert van deze band deed me beseffen wat echt is en wat rawk 'n' roll precies inhoudt. Ze waren wild en hadden stijl. Die onbekende Engelse band was The Dogs d'Amour.

Nieuwe band die je helemaal te gek vindt?
Nieuwe bands?? What the fuck? Wat is nieuw? Ik zal een paar bands noemen waar vrienden in spelen en die nog niet erg bekend zijn. The Shoemakers (Duitse punk 'n' roll) en The Titbits (Italiaanse punk met Tony die de drummer was in The Boozers). Als je geweldige rawk 'n' roll wilt horen, moet je naar die bands luisteren.

Je favoriete zaal om op te treden?
Mijn favoriete zaal in de Chemiefabrik in Dresden. We speelden daar in maart 2007. Geweldig publiek. Het voormalige Oost-Duitsland is de beste plek voor echter rawkers. Het was een magisch moment, iedereen (zaal, publiek, band) was op z'n best.

Met welke muzikant zou je een keer willen samenwerken?
Ik wil eigenlijk niet met andere muzikanten werken dan met de Ashtones. Maar als Tyla (Dogs d'Amour) een nummer voor onze volgende plaat wil schrijven is dat ok. Om te begrijpen waarom zul je naar Painkiller op het eerste Backyard Babiesplaat moeten luisteren. Luister er een paar keer naar om te begrijpen waarom.

Welk nummer zou je willen coveren?
Er zijn zoveel nummers die ik zou willen coveren. Wij spelen altijd covers. Eentje is erg speciaal. Het is Motorhead's R.A.M.O.N.E.S.. Ik heb de tekst veranderd en van de titel A.S.H.T.O.N.E.S. gemaakt. Die moeten we nog een keer in de studio vastleggen.

Waarom moet men jouw plaat kopen?
Een goede redenen: bookers betalen steeds minder voor optredens. De plaatverkoop is vaak de enige manier om er voor te zorgen dat we iets kunnen eten, drinken en dat er benzine in de ons busje terechtkomt.

Is er verder nog iets wat je wilt delen met de lieve lezers van Planet Trash?
Het enige wat ik wil delen met de "lieve lezers van Planet Trash" is op een podium voor een publiek. Book ons (en beantwoordt mijn e-mails eens, Motherfuckers!). Live muziek is te prefereren omdat het de enige manier is om hetgeen dat echt is te onderscheiden van wat nep is. Met genoeg tijd en geld kan iedereen namelijk een goede plaat maken.

1 vote
Reacties (3)Vrijdag 14 december: The Situations @ Vera

Veel volk was er niet komen opdagen afgelopen woensdag in Vera. Daar was ook door niemand op gerekend. Op het podium stond immers een relatief onbekende band uit Nieuw-Zeeland. The Situations heeft dit jaar met Get The Basics een prima debuutplaat afgeleverd. Een plaat die in de grote stroom releases niet door veel mensen is opgepikt. Jammer, want zowel de plaat als een optreden van de band is een aanrader. The Situations begint de avond een beetje stroef, maar na drie nummers begint het te lopen en krijgt het publiek een puik optreden van 80 minuten voorgeschoteld. Met covers van o.a. The Velvet Underground en de Modern Lovers laat The Situations horen waar het de mosterd vandaan heeft gehaald. In de gaten houden deze band. Wedden dat ze bij hun volgende Europese tour voor veel meer publiek zullen spelen?

1 vote
ReageerDonderdag 13 december: Purple Girlfriend - The Goldstars

Purple Girlfriend - The GoldstarsTegen het eind van het jaar blijft er altijd een flinke stapel platen over die (nog) niet in aanmerking gekomen zijn voor een recensie op Planet Trash. Het lot van de meeste van deze platen is in- en intriest. Ze zullen uiteindelijk in een doos verdwijnen om er nooit meer uit te komen. Wellicht dat de inhoud van deze dozen eens op marktplaats terecht zal komen, ware het niet dat ik een behoorlijk luie inslag heb en de zaken meestal op hun beloop laat. Meer info over dozen is overigens in dit vermakelijke topic te vinden.

Soms echter pik ik een plaat van de stapel om er nog eens goed naar te luisteren. Deze week viel die eer te beurt aan Purple Girlfriend van The Goldstars. "Garagerock" uit Chicago. Slappe zeikplaat. Zinloze release. Meer woorden zouden er niet vuil aan mogen worden gemaakt. Purple Girlfriend is al een tijdje uit, maar heeft aan onze kant van oceaan geen officiële release gekregen. Of ik moet me ernstig vergissen. Niet dat het er toe doet, want meer aandacht in Europa dan deze recensie verdient deze vlakke plaat niet.

1 vote
Reacties (4)Dinsdag 11 december: Psych Ward - The Urges

Psych Ward - The UrgesDe meeste muzikanten lijken vaak de neiging te hebben in herhaling te vallen. Gemakzucht, niet zonder vaste stramienen kunnen werken of een chronisch gebrek aan talent. Het zijn zo maar drie oorzaken die aan die neiging tot in herhaling vallen ten grondslag kunnen liggen. Waarschijnlijk zijn er nog tig andere oorzaken te determineren.

The Urges moet ook niets van innovatie weten. Grote kans dat deze Ieren langdurig door de platenkast van hun ouders hebben gestruind ter inspiratie. De platen die het meest tot de verbeelding spraken waren die van garagerockers uit de jaren '60 die gedurende lange tijd niet van de lsd konden afblijven. "Dit willen wij ook", dachten de jongens die in hun Dublinse buitenwijk toch niets beter te doen hadden. Zo werd The Urges geboren. Uitgeklede rock 'n' roll met een beetje fuzz en veel psychedelische orgelpartijen. Dat ze daarbij hopeloos in herhaling vallen en muziek uit lang vervlogen tijden maken deert hen niets. Voor The Urges is het een bewuste keus. Geen gemakzucht, stramienen of gebrek aan talent. De band doet waar het goed in is en is daar dan ook verdomd goed in.

1 vote
ReageerZaterdag 8 december: Blank Afval - De Straaljagers

Blank Afval - De Straaljagers De Straaljagers is een Gronings duo bestaande uit Barbara Stok en Ricky van Duuren. Stok is ook bekend als striptekenaar. Hierdoor bestaan de beide straaljagers niet alleen op het podium en op plaat, maar ook als stripfiguren. Hun laatste tour door Spanje is in stripvorm vastgelegd. In eerste instantie was Van Duuren ingehuurd als chauffeur voor The Hot Pockets, maar hij wist het zo te regelen dat hij dat samen met zijn liefje zou doen. Laat die nou net de andere helft van De Straaljagers vormen, waardoor er direct een voorprogramma voor de Spaanse tour van The Hot Pockets ontstond.

Ondanks de Nederlandse naam van de band en de licht briljante Nederlandse titel Blank Afval worden alle nummers door Van Duuren in het Engels gezongen. Blank Afval is een echte lo-fi plaat geworden. Rudimentaire opnames waarop zang, gitaar, drums aangevuld met een mondharmonica zijn te horen. Een uitstekende aanpak want alle nummers zijn raak. Naast negen nieuwe nummers staan ook de twee singles Elvis en Clean Boy op deze plaat. Voor een prikkie te koop op de website van De Straaljagers.

2 votes
Reacties (4)Vrijdag 7 december: Shocker - The Pineapples From The Dawn Of Time

Shocker - The Pineapples From The Dawn Of Time Als je je band The Pineapples From The Dawn Of Time noemt dan heb je mijn aandacht. Zeker als je twintig jaar geleden je enige plaat hebt opgenomen. Tegenwoordig treden The Pineapples nog af en toe op. Dat niet alle bandleden meer in leven zijn vormt daarbij geen enkel probleem. The Pineapples zijn in 1985 begonnen en gingen in 1989 uit elkaar. In die relatief korte periode heeft de band slechts 1 lp (Shocker) en 1 single (Too Much Acid?) opgenomen, die nu voor het eerst op cd beschikbaar zijn.

De Australiërs hebben een morbide fascinatie voor serial killers met Charles Manson als hun onbetwiste favoriete seriemoordenaar. Deze fascinatie wordt moeiteloos gecombineerd met een obsessie voor drugs en science fiction. Het resultaat is niet altijd even makkelijk te beschrijven. Er zijn op de plaat momenten van pure psychedelica met daarnaast grauwe garagerock, dat weer wordt afgewisseld met lieflijke melodieën. Aangezien we al weer in december zitten, mag de term 'jaarlijstjes' weer veelvuldig gebruikt worden. Shocker heeft een grote kans hoge ogen te gooien in de jaarlijst van 1987, als die er ooit zal komen. Deze weirde, freaky garageshit verdient het gehoord te worden.

1 vote
ReageerWoensdag 5 december: Libertacao - Agrotoxico

Libertacao - AgrotoxicoDe mens heeft de neiging eenvoudige zaken schijnbaar nodeloos ingewikkeld te maken. Zo zijn er nogal wat mensen die denken een mening te moeten hebben over een zieke kastanjeboom die in de tuin van het Anne Frankhuis staat. Het is maar waar je je druk over wenst te maken. Alle tijd die besteed is aan een discussie over deze kastanjeboom had ook gebruikt kunnen worden om een praktische oplossing te vinden om bijvoorbeeld de kindersterfte in Afrika in te perken. Op Planet Trash wordt daarom geopteerd voor duidelijke oplossingen. Alle mensen die een mening over een kastanjeboom wensen te verkondigen dienen per direct in een veewagon richting Polen te worden gestuurd om kennis te maken met de verbrandingsovens aldaar. Het klinkt hard, maar verder gezeur is definitief voorbij.

Op dezelfde directe en ongenuanceerde wijze gaat het Braziliaanse Agrotoxico van start. Knetterharde hardcorepunk met Portugese teksten. Waar het precies over gaat is mij bij gebrek aan talenknobbel niet duidelijk (kan ook aan de articulatie van de zanger liggen natuurlijk). Ook al kan ik de betekenis van de titels Fim Do Mundo, Holocausto Animal en Vitimas Da Repressao wel raden. De rest is kwa boodschap onbekend, de wijze waarop het wordt gebracht is in ieder geval overdonderend.

Unrated
ReageerDinsdag 4 december: Hellfire And... Paradise Falls - Ashtones

Hellfire And... Paradise Falls - Ashtones "Wie haalt de Ashtones naar Groningen!?" was de afsluitende zin van de recensie van de vorig jaar verschenen ep A She-Devil Is My Dope Fiend. Het was uiteindelijk de ORKZ Bar die de Ashtones een podium gaf in Groningen. Een , ondanks enkele technische problemen, gedreven optreden. Na een handje vol ep's is er op de valreep van 2007 eindelijk het officiële full length debuut van de Noordfransen.

Dat is natuurlijk goed nieuws. Helaas is er ook slecht nieuws te melden. Op Hellfire And... Paradise Falls staan namelijk de negen nummers die ook op A She-Devil Is My Dope Fiend staan, aangevuld met zes livetracks. Een fikse tegenvaller voor degenen die nieuw werk vewachtten, een uitgelezen kans voor degenen die de in zeer beperkte oplage alleen op vinyl uitgegeven ep van vorig jaar gemist hebben. Ondertussen heeft Ashtones wel een paar nieuwe nummers in de studio opgenomen. Hopelijk worden daar nog een paar nummers aan toegevoegd zodat volgend jaar de tweede full length met alleen maar nieuw werk zal verschijnen. Aan het Italiaanse Nicotine Records is te danken dat de negen tracks van A She-Devil Is My Dope Fiend nu ook op cd zijn verschenen. Dat ze vaart mogen zetten achter de volgende Ashtonesrelease.

Unrated
Reacties (4)Zaterdag 1 december: No Communication - Antidote

No Communication - Antidote Onverwachts productief. Kennelijk smaakte de vorig jaar verschenen plaat Another Dose naar meer, want de opvolger ligt al klaar. Het is al een tijd geleden dat de Haagse Amsterdammers twee albums vlak na elkaar uitbrachten. Nou was Another Dose een prima plaat, maar met No Communication weet Antidote de voorganger volledig te overtreffen. Veertien nummers telt de nieuwe plaat en alle veertien zijn raak. Vijf nummers zijn in het nederlands gezongen, de rest in het engels.

De band speelt ouderwetse punk en doet dat op een zeer overtuigende wijze. De thematiek van de nummers strekt zich uit van vervelende persoonlijke problemen (Slaaptekort), stomvervelende baantjes met stomvervelende mensen die denken te mogen zeggen wat je moet doen (Broodje Kaas) tot en met mondiale zaken (Europe's Downfall). Er moeten gekke dingen gebeuren wil er dit jaar nog een punkplaat van Nederlandsche bodem opduiken die No Communication weet te overtreffen. Er zit weinig anders op dan deze plaat keer op keer te draaien. Ik kan er in ieder geval voorlopig geen genoeg van krijgen.

1 vote
Reageer

Archieven

Eat me!

XML: RSS Feed XML: Atom Feed